Промоције и скупови

Округли сто и изложба о академику Душану Матићу у Универзитетској галерији

Универзитетска галерија Крагујевац
31 октобар 12:00 pm

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује, у понедељак, 31. октобра, округли сто: ОГЛЕДАЛА ДУШАНА МАТИЋА и изложбу: ПОЕМЕ У БОЈИ (Пиктопоетски поглед Душана Матића).

Академик Душан Матић (Ћуприја, 1898 – Београд, 1980) један је од најзначајнијих српских књижевника (песник, есејиста, романсијер, критичар, преводилац, професор и први ректор Академије за позориште, филм, радио и телевизију у Београду и један од 13 оснивача надреалистичког покрета у Београду). Своју заоставштину оставио је свом родном граду и од 1986. године у Народној библиотеци у Ћуприји налази се Легат – спомен соба Душана Матића.
• У Универзитетској галерији ће 31. октобра, са почетком у 12 сати бити организован округли сто под називом ОГЛЕДАЛА ДУШАНА МАТИЋА. О лику и делу академика Душана Матића говориће: Светозар Рапајић, проф. емеритус Универзитета уметности у Београду, проф. др Александар Ђурић, Универзитет уметности у Београду, Гојко Божовић, есејиста и песник, проф. др Слободан Лазаревић, Универзитет у Крагујевцу, доц. др Ђорђе Радовановић, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу и др Немања Лазаревић, графички дизајнер.
• Предмети из Легата Душана Матића ће по први пут напустити Народну библиотеку „Душан Матић“ у Ћуприји и биће изложени у Крагујевцу, у Универзитетској галерији. Изложба под називом ПОЕМЕ У БОЈИ (Пиктопоетски поглед Душана Матића) биће отворена у понедељак, 31. октобра 2022. у 18 сати.

На отварању ће говорити академик Милош Ђуран, управник Центра, Љиљана Ђорђевић, директорка Народне библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје и Гордана Марковић, виши библиотекар и управница Легата.

У уметничком програму наступиће професори и ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје. Округли сто и изложба део су овогодишњих Октобарских свечаности Града Крагујевца. Позивамо Вас да медијски испратите одржавање овог научног скупа у 12.00 сати, као и отварање изложбе у 18.00 сати у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

Поставите коментар