Архив у речи

Последње вечери манифестације „Архив у речи“ читана су дела, поетска и прозна, настала претходних дана на истоименим књижевним радионицама у Историјском архиву Шумадије, а инспирисана историјским личностима и догађајима српске и крагујевачке историје.

Двадесет песама, двадесет прича, одушевљено смо слушали покушавајући да уђемо у сваку књижевну реч и дело. Удружење писаца са својим истакнутим члановима узело је учешће у књижевним радионицама: Зоран Ранитовић је казивао песму о Новаку Ђоковићу, а Стефан Свичевић Концепт песму Палата културе и (о)сећања која је настала као симбол књижевне борбе за зграду која је уписана била и остала као културно историјско добро – Палату која не носи назив Правда већ која би могла понети нови назив и добити другачију намену (зграда некадашњег Основног суда у центру Крагујевца).

Палата културе

и (о)сећања

Палата у настанку

култура по виђењу,

вечност по предању

и дан по свитању.

Када ако не сада

ту на јави и постојећим темељима

створити Палату од речи.

О Палато културе и (о)сећања

Ниси ли ти

склониште наше

на чијим крововима вечне  

светлости сјаје

и шиљци стоје?

О да,

 сада си један дан 

српско огледало

и песнички сан.

Млада учесница Елена казивала је две песме од којих је једну наменила Историјском архиву Шумадије.

Историјски архив Шумадије Крагујевац је овом приликом свим књижевницима и присутнима поделио поклоне у знак захвалности. Књижевне радионице су водиле Сања Живковић, директорка ИАШК, Ксенија Ђерковић архивиста, координатор радионице и Зорица Миливојевић координатор радионице.

Ова радионица је настала у склопу манифестације „Културно лето“. У наредном периоду видимо се на другим радионицама, предавањима и изложбама које ће се одржавати у Историјском архиву Шумадије Крагујевац.

Поставите коментар