Промоције и скупови

ПЕСМОМ ПРОТИВ БОМБИ

Амфитеатар Духовно-образовног центра “Свети Јован Златоусти” у Крагујевцу
27 мај 6:30 pm

Поводом годишњице НАТО агресије, СУБНОР Крагујевца и Удружење писаца Крагујевца уприличило је вече патриотске поезије, као и промоцију књиге „Песмом против бомби“. Књига која је сведочанство о једном злом и опаком времену, где се све темељи на страху, прљавим ратним обрачунима, лажима и насиљу нечовека над човеком, заправо је дизање гласа песника, поета, да се зло више никада не понови.

У овој антологији поред песника из Србије и Републике Српске заступљени су и песници из Руске федерације који су планирали да Зборник представе 26. јуна на сајму књига у Москви. Вредност књига свакако је и учешће једног броја ученика основних и средњих школа, чланова Књижевног клуба „др Саша Божовић“ (колективног члана СУБНОР-а) на себи својствен начин, из дечије перспективе, позвали свет на мир и мирно решавање спорова међу народима и државама.

* преузето са званичног портала СУБНОР СРБИЈЕ

Удружење писаца Крагујевца и СУБНОР Крагујевца приредили су ПРОМОЦИЈУ ЗБОРНИКА ПЕСМОМ ПРОТИВ БОМБИ. Вече је посвећено сећању на бомбардовање Србије 1999. године у амфитеатру Духовно-образовног центра “Свети Јован Златоусти” у Крагујевцу, четвртак 27. мај 2021. од 18:30 часова.

Председник Удружења Писаца Раденко Бјелановић позвао је и организовао долазак бројних гостију. Наступ соло певачице Невене Лепојевић са изведбом химне Србије Боже правде (музика Даворин Јенко, текст Јован Ђорђевић) отворио је промоцију, а касније је након рецитовања песама из Зборника отпевана песма Стевана Стојановића Мокрањца Тебе појем.

Свет је огрезао у велике грехове, појешће га љуте болести које надолазе, све страшније и опакије. Космичка правда је моћна, онај ко те створио ако га не поштујеш има право и да те уништи!? Зло је најстарија људска особина. Понадајмо се да ће воља победит невољу, љубав мржњу, ако ту не пронађемо спас, јасно је куда одлази овај свет. Ко нас бомбом ми ћемо њега песмом, што дуже траје више и царује. Наводи у Зборнику Песмом против бомби Раденко Бјелановић.

Песма Нато пилоту Николе Ђурана није се нашла у штампаном издању зборника, али је похваљена од стране представника Удружења и биће тек прилике да се рецитује на неким наредним сличним промоцијама.

Објављујемо на ћирилици песму познатог крагујевчанина Стефана Свичевића Концепта, коју је написао за Зборник Песмом против бомби. Песма Црни и бели облаци до сада није објављивана. Иако се ни она није нашла у штампаном издању Зборника рецитована је на скупу од стране аутора лично.

Црни и бели облаци

Свили су се
у прошлости,
над Србијом
благодарном,
црни облаци
к’о челик тешки.

На земљи
натопљеној
сузама и знојем,

Сада се све од рода савија,
зелени и поносом плени.
Ту је груда
наша најмилија

Стабла што
коренима снажним
избише,
као да говоре,
сведоче временима.
Као аманет,
запис српском народу
што непокорен оста,
ратова је за
два миленијума
доста.

И даље
хује ветрови
под крилима
српских соколова.
Нове снаге,
летом пут облака
са белим пером у рукама
и сећањем што
не престаје.

Заувек у срцу
Србија остаје.

Поставите коментар