Светски дан књиге и ауторских права

Дан 23. април обележава се као Светски дан књиге још од 1923. године у Шпанији у част писца Мигела де Сервантеса, мада се неретко везује и за датум смрти познатог енглеског песника и драмског писца Вилијама Шекспира. Обележавање Светског дана књиге и ауторских права од 1995. године усвојено је одлуком УНЕСКО-а у Паризу.

Удружење писаца Крагујевца наставља са промоцијом Зборника “Ђурђевданско састајање“. У Зборнику су заступљене песме 72 аутора. Приређивачи су: професор славистике Раденко Бјелановић награђиван писац и песник, преводилац и приређивач неколико десетина књига различитих жанрова, и Петар Тодоровић, иначе адвокат, аутор романа, песама о којима већ пишу водећи критичари.

Стефан Свичевић Концепт, одазвао се позиву и на данашњи Светски дан књиге и ауторских права поделио је онлине причу под називом “Четири осмеха“, а прву песму “Незнанка“ из поменуте приче послао је за објаву у књижевним новинама “Свитак“ у оквиру представљања Удружења писаца Крагујевца.

Удружење српских књижавника у отаџбини и расејању заједно са Удружењем писаца Србије, где је Стефан Свичевић Концепт такође члан, одржало је уочи Светског дана књиге састанак 22.04.2024. који је био медијски пропраћен.

Поводом Светског дана књиге Библиотека града Београда организовала је акцију „Сви смо у библиотеци!“ у којој су учествовале познате личности као библиотекари (Позајмно одељење). Учествовали су: глумци Јован Јовановић, Бранка Пујић, Исидора Симијоновић, Александра Јанковић, Јадран Малкович, Миона Марковић, писци Весна Капор, Миомир Петровић, редитељка Јелена Бајић, новинари Марија Миљевић и Владимир Петровић.

Поставите коментар