Изложба “Јован Дучић – Свом милом Требињу- трагом једне визије“

У Згради окружног начелства у Крагујевцу или како су је у Удружењу српских писаца већ прихватили као Палата културе и (о)сећања, отворена је изложба из Легата Музеја Херцеговине у Требињу „Јован Дучић – Свом милом Требињу трагом једне визије“.

Простор је идеалан за овакву врсту изложби и веома сам задовољна због тога. Крагујевчани и гости Крагујевца ће у наредних месец дана имати прилику да виде и сазнају много тога о човеку широког интересовања као што је био Јован Дучић, казала је Ана Петровић, члан Комисије Привременог органа Града Крагујевца.

Познатији као песник, књижевник али и дипломата, први амбасадор Краљевине Југославије, Јован Дучић је био и велики колекционар и задужбинар. Током своје амбасадорске службе, прикупио је значајну археолошку, уметничку збирку која је данас стална поставка Музеја Херцеговине.

Изложбом Дучића приказујемо као великог ерудиту, заљубљеника у уметност али и својеврсног кустоса музеја, с обзиром на то да је водио инвентарну књигу. Јован Дучић није колекционар који је случајно прикупљао предмете већ пробрано, истанчаним укусом у сарадњи са многим сликарима, уметницима и ученим људима онога времена, бирао и откупљивао одређена уметничка дела, каже Ивана Грујић, директорка Музеја Херцеговине у Требињу.

Поставку из легата Јована Дучића у Згради окружног начелства у Крагујевцу, амбијенту који постаје својеврсни изложбени простор посетиоци су могли да погледају до 20. јануара.

Текст извор: Град Крагујевац

Поставите коментар